Salades

Turkse salade

Dit is een zeer eenvoudige salade. De truc is om goede ingredienten te gebruiken, omdat je door de eenvoud juist alles goed proeft. Vooral goede tomaten krijgen is in Nederland nog wel eens een uitdaging. 

Ingredienten voor 4 personen:

* 750 gr zoete cherry tomaatjes
* 1 komkommer
* 3 bosuitjes
* handvol olijven ( ontpit)
* bosje radijsjes
* 3 el olie
* scheut citroensap
* bos platte peterselie 
* peper en zout

Werkwijze:

* Haal de radijsjes van de bos en was ze samen met de tomaten en kommer
* Snij de onderkanten van de bosui en haal het buitenste blad eraf. Was ze
* Was de peterselie goed en hak grof
* Halveer de tomaatjes
* Snij de komkommer in kleine blokjes
* Snij de bosu in dunne ringen
* Snij de radijsje in kwarten
* Halveer de olijven
* Maak een dressing van de olie, citroensap, peper en zout. 
* Meng alles door elkaar

Zomerse salade van gegrillde groenten

Voor dit gerecht kun je natuurlijk ook andere groenten gebruiken.

Het is ook heerlijk om dit in een pitabroodje te eten. Doe er dan wat saus bij als tahin of hummus.


Ingrediënten voor 4 personen:

* 1 (gele) courgette
* 2 kropjes little gem
* 200 gr doperwten
* 300 gr peultjes
* 1 komkommer
* 2 maiskolfen
* dressing
* 6 gekookte eieren
*  3 el olie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* Peper en zout
* Mayonaise




Bereidingswijze:

Doe de warme groenten gelijk in de dressing, dan nemen ze het het beste op

* Maak de dressing van de olie, citroensap, mosterd, peper en zout
* Verhit de grillplaat tot gloeiend heet
* Kook de maiskolfen gaar en grill ze dan nog op de plaat. Snij ze doormidden
* kook de doperwten in 2 minuten gaar; giet af en hussel door de dressing
* Haal de peultjes af en grill ze beetgaar, hussel door de dressing
* Snij de courgette in de lengte in lange linten en grill ze gaar hussel door de dressing
* Kook de eieren gaar, pel ze en snij ze doormidden. Laat afkoelen
* Snij de kropjes sla in de lengte doormidden en spoel goed af onder de kraan. Laat goed uitlekken
* Leg de halve kropjes op de grillplaat en grill ze kort
* Schik alles mooi op een bord. 
* Doe wat peper, zout en mayo over de eitjes. 

Radicchio salade met sinaasappel en rode biet

Ingredienten voor 4 personen:
* 1 kropje radicchio
* 2 kropjes rode lof
* 2 sinaasappels
* 2 rode bieten
* handvol walnoten
* 2 el olie 
* scheutje citroensap
* peper en zout

Werkwijze:
* Verwarm de oven voor op 180 gr. 
* Schil de rode biet en wikkel ze in alumniumfolie. Doe ze in de oven en laat in een uur garen. Dit hangt een beetje af van de afmetingen van de rode biet
* Schil de sinaasappelen en snij ze horizontaal in plakken. Snij die plakken weer in kwarten
* Haal de onderkant van de lof en haal het bittere hart eruit. Snij in stukjes van ongeveer 1cm
* Snij de radicchio in even grote stukjes.
* Snij de rode biet in ongeveer even grote stukjes als de sinaasappel
* Hak de walnoten grof.
* Maak een dressing van de olie, citroensap, peper en zout. 
* Meng alles door elkaar. 

Winterse salade van gegrillde groenten

In deze variant heb ik alle groenten gegrilld, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de pompoen te grillen. Je moet dan wel de rode kool en de spruitjes heel dun snijden. Het zal je verrassen hoe lekker een rauw spruitje door de salade smaakt. Hij smaakt een beetje bitter en geeft een lekkere crunch. 
Ik gebruik een grillplaat, maar je kunt ook grill van de oven gebruiken.
Deze salade is goed van te voren te maken, dan worden alle smaken goed opgenomen. 

Indredienten voor 4 personen: 
* 1/2 flespompoen
* 1/4 rode kool
* 2 cm gemberwortel, geschild en gegrilld
* 1 schil van citroenm, geraspt
* sap van 1/2 citroen
* 3 eetl. olie
* peper en zout

Werkwijze:

* Verhit de grillplaat tot gloeiend heet
* Snij de kwart rode kool in 3 punten en rooster ze op de hete plaat tot ze beetgaar zijn
* Schil de pompoen en snij hem in plakjes van een halve centimeter
* Rooster de pompoen aan beide kanten tot ze gaar is
* Snij de onderkant van de spruitjes en haal de lelijke buitenste blaadjes eraf.
* Roerbak de spruitjes op de hele grillplaat tot beetgaar
* Rooster de pomoenpitten in een droge koekenpan

Maak de dressing: roer de gember, citroenschil en citroensap, olie, peper en zout door elkaar

* schep de groenten door de dressing en voeg de pompoenpitten op het laatst toe, zodat deze hun crunch behouden. 

Wintergroentensalade met yohurt-tahinsaus.

De meeste groenten kun je roosteren in de oven. Dat geeft een lekkere geconcentreerde smaak aan de groente. Bovendien gaat de bloemkool er lekker notig van smaken. 
Bij deze salade gebruik ik verschillende technieken. Als je dat te ingewikkeld vindt, snij je alles in blokjes van dezelfde afmeting en rooster je alles in de oven met wat olijfolie en zout

Tip 1:
Ik gebruik groenten van biologische teelt, die zijn vaak wat kleiner. Als je groente van gewone teelt gebruikt, dan heb je meestal aan een halve bloemkool genoeg.

Tip 2: 
Ik serveer de saus er apart bij. Dan kun je de groenten die over zijn weer verwerken in bijvoorbeeld een soep. Dan kun je ook gelijk de ingredienten die je niet gebruikt mee verwerken. 

Ingredienten voor 4 personen:

* 1 bloemkool
* 1/2 flespompoen
* 1 selderijknol ( waar je maar de helft van gebruikt, maar de bereidingwijze noopt tot bereiden van de hele knol) 
* 2 maiskolven
* peper en zout

Voor de saus: 

* 60 gr tahin ( sesampasta )
* 60 gr water
* 1 tl ciroensap
* 100 gr dikke (liefst Griekse yoghurt)
* 6 tl zwart sesamzaad
* peper en zout
* snuf cayennepeper

Werkwijze: 

* Verwarm de oven voor op 180 gr ( hete lucht) , een gewone oven op 200 gr. Celcius
* Was de selderijknol grondig. Smeer hem goed in met eerst olie en dan zout. Pak hem in met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in de oven
* Verdeel de bloemkool in roosjes, doe ze op een bakplaat met olie en zout en bak in 20-25 goudbruin. Het moet net gaar zijn maar nog wel een bite hebben
* Verhit de grillplaat
* Schil de pompoen en snij deze in plakken van een halve centimeter
* Grill de pompoen aan beide kanten gaar
* Maak de maiskolven schoon. Wikkel ze in plastic folie
* Doe de maiskolven 6 minuten in de magnetron en laat nog even nagaren in de folie
* Haal de selderijknol uit de over, laat hem afkoelen en schil hem. 
* Gebruik de helft van de selderij en snij hier blokjes van
* Snij de maiskorrels van de kolf
* Meng alle groenten door elkaar

Bereiding van de saus:

Meng de tahin met citroensap en water tot een saus die dik van de lepel loopt
Voeg dan de yoghurt, peper, zout, cayenne en sesamzaadjes toe. 

Groene salade met gegrilde prei en lenteui

Van de meeste salades kun je met een paar aanpassingen een maaltijdsalade maken. 
Deze salade is lekker als bijgerecht, maar doe er wat gegrilde Haloumi en een royaal stuk Feta bij en je hebt een lekkere maaltijdsalade. 

Dit recept bevat tuinbonen, als je hier niet van houdt, kun je ze weglaten of vervangen door doperwten. Je kunt ook een proberen de tuinbonen te dubbeldoppen. De kans is groot dat je ze dan wel lekker vindt. Meestal vinden mensen het grijze schilletje niet lekker. Bij het dubbeldoppen krijg je een verfijnd boontje met een delicate smaak

Dubbeldoppen:
Haal de tuinboontjes uit hun peul, haal de " neusjes" eraf. Dit zijn de kleine steeltje aan de top. Kook de boontjes 5 minuten en laat afkoelen. Haal dan het grijze schilletje eraf. 

Ingredienten voor 4 personen: 

* 1 krop groene sla. Bij voorkeur geen ijsbergsla, deze heeft weinig smaak
* 1 bosje radijs
* 1 kg tuinbonen
* 1 bosje lenteui
* 2 preien

Voor de dressing:

* sap van een 1/2 citroen
* 4 el olijolie
* 1 tl mosterd
* peper en zout

Werkwijze:

* Dop de tuinbonen en kook ze in 5 minuten gaar
* Haal de onderkant van de prei, snij het donkergroene deel van het blad en het buitenste blad eraf
* Snij de prei in stukken van ongeveer 5 minuten en was ze grondig
* Stoom de prei in 5 minuten gaar
* Haal de radijsjes van de bos en snij de onderkant eraf. Was grondig en snij in dunne plakjes
* Haal de onderkant en buitenste blad van de lente ui. 
* Verhit de grillpan en grill de prei en de lente ui. Snij de lente uit in grove stukken
* Scheur de sla in stukken en was hem goed
* Klop de dressing en meng alles goed door elkaar

Mediterrane salade met aubergine

Dit is een recept met kikkererwten, maar je kunt ze ook weglaten of vervangen door linzen

Het garen van de paprika in de gasvlam geeft een lekkere rooksmaak aan het gerecht. Als je niet op gas kookt, kun je de paprika's onder de grill van de oven leggen of op de BBQ

Ingredienten:

* 400 gr. kikkererwten
* 2 aubergines
* 2 rode paprika's
* handvol zwarte olijven
* 6 zongedroogde tomaten
* 2 tl kappertjes
* 3 el olijfolie
* 1 el (sherry) azijn
* 1 tl mosterd
* peper en zout
* snuf cayennepeper

Werkwijze:
* Leg de paprika's in een gasvlam en laat de schil blakeren. Pas op dat je alleen de schil blakert, niet het vruchtvlees. Dat moet gaar worden, maar niet verbranden
* Laat even afkoelen en haal dan de schil eraf. Veeg eventueel met een stuk keukenpapier. Niet onder de kraan afspoelen, dan haal je ook de rooksmaak weg. Haal de pitjes eruit en snij in reepjes of blokjes
* Verhit de grillplaat 
* Was de auberine en snij in plakken. Grill deze aan beide kanten op de grillplaat
* Snij de zongedroogde tomaatjes fijn
* Hak de kappertjes grof
* Ontpit de olijven en hak ze grof

Maak de dressing en meng hier alle ingredienten door. Laat even een half uur staan om de smaakjes goed te laten intrekken. 

Bloemkoolsalade met champignons, radijs en walnoten

Ingredienten: 

* 1 bloemkool
* 2 handvol gepelde walnoten
* bosje radijs
* 500 gr. champignons
* klontje boter
* olijfolie
* zout

Voor de dressing: 
* 1 el sherryazijn
* 1 tl mosterd
* 3 el olijfolie
* peper en zout

Werkwijze: 

* Verwarm de oven voor op 200 gr.Celcius
* Snij de stronken van de bloemkool en snij hem in roosjes
* Verdeel de roosjes over een bakplaat. Besprenkel ze met olie en zout en rooster ze in ongeveer 20 minuten beetgaar in de oven
* Maak de champignongs schoon, verwijder de steeltjes en snij in grove stukken
* Verhit de boter en bak hierin de champignons met zout goudbruin
* Haal de radijsjes van de bos, verwijder de onderkant en snij in dunne plakjes
* Maak de dressing en schudt hier de bloemkool en champignons door
* Laat afkoelen en voeg dan de noten en radijs toe

Tip: wil je er een maaltijdsalade van maken? Dan kun je een ei en/of extra belegen kaas toevoegen. 

Salade met sperzieboontjes

Als het bonentijd is, profiteer ik er altijd zoveel mogelijk van
We kennen allemaal de klassieke bereidingswijze: koken en met wat boter en nootmuskaat afmaken. 
Dit is een verrassend nieuw en simpel recept. Ik heb hierbij boterboontjes toegevoegd. Als je die niet kunt krijgen is het geen ramp. Dan gebruik je gewoon wat meer spercieboontjes. Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door Ottolenghi. 

Ingredienten voor 4 personen: 

* 600 gr (spercie)boontjes
* schil van 1 sinaasappel geraspt
* 100 gr gemengede ongezouten noten
* 15 zwarte olijven, ontpit
* 3 el olijfolie
* 1 el citroensamp
* peper en zout

Werkwijze: 
* Snij de punten van de bonen. Als ze al wat ouder zijn, haal dan de draden eraf
* Kook ze beetgaar. Dit zal ongeveer 10 minuten duren
* Ontpit de olijven en hak ze grof
* Hak de noten grof
* Rasp de schil van een sinaasappe. Zorg dat er geen wit meekomt. Dit smaakt bitter
* Giet de gare boontjes af
* Klap een dressing van de olie, citrroensap, mosterd, peper en zout
* Schep dit samen met de sinaasappelschil, noten en olijven door de boontjes
* Laat afkoelen en alle smaken goed intrekken. 

Salade met boontjes en vis

Voor dit recept kun je allerlei soorten gerookte vis gebruiken.

Indredienten voor 4 personen: 

* 400 gr spercieboontjes
* 1 venkel
* 8 tomaten
* 1/2 bosje radijs
* ongeveer 16 zwarte olijven
* 2 gerookte makreelfilets
* 2 gerookte haringfilets
* rasp van de schil van 1 citroen
* sap van 1/2 citroen
* 3 el olijfolie
* bosje platte peterselie
* peper en zout

Werkwijze: 

* punt de boontjes en kook ze gaar. Snij ze in korte stukjes
* snij de tomaten in vieren, haal de steelaanzet en de binnenkant met zaadjes eruit zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt
* Ontpit de olijven en hak ze fijn
* Schil de venkel, haal de onderkant het het hart eruit. Snij in dunne plakjes
* Haal de radijs van de bos en haal de onderkant eraf. Snij in dunne plakjes
* Was de peterselie en hak fijn
* Schep alle ingredienten met de citroenschil door elkaar
* Klop een dressing van de olie, citroensap, peper en zout
* Schep de dressiing door de groenten. 
* Serveer met de vis en een schijfje citroen

Salade met watermeloen

Deze salade kom je in de zomer in alle kookbladen en kookrubrieken tegen. Toch wil ik hem hier ook in hebben omdat het gewoon een heerlijke combinatie is. 

Ingredienten voor 4-6 personen:
* 1 watermeloen
* 400 gr. feta
* royale handvol zoutloze noten
* paar takjes munt
* optioneel: zwarte olijven

Werkwijze: 

* Schil de meloen en snij hem in blokjes
* Hak de munt fijn
* Snij de feta in blokjes
* Hak de noten grof
* Schep alles door elkaar

Salade van restjes

De titel zegt het al: je kunt hier eigenlijk alle groenten in verwerken die je in huis hebt. Wat het mooi maakt is als je de groenten allemaal in dezelfde grootte snijdt. 

Ingredienten: 
* 5 worteltjes
* 3 stengels bleekselderij
* 6 tomaten
* 1/2 komkommer
* bosje peterselie
* handvol zwarte olijven
* handvol gemengde, ongezouten noten

Voor de dressing: 

* 3 el olijfolie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* peper en zout

Werkwijze: 

* Was alle groenten zorgvuldig
* Snij de tomaten in vieren, snij het groene stukje van de steelaanzet eruit en haal de zaadjes eruit zodat je alleen nog vruchtvlees overhoudt
* Schil de kommer, snij hem over de lengte door en haal met een klein lepeltje de zaden eruit
* Schil de worteltjes met een duschiller of schrap ze
* Haal de uiteinden van de bleekselderij
* Snij alle groenten in het zelfde formaat
* Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof
* Ontpit de olijven en hak ze fijn

Maak de dressing door alle ingredienten door elkaar te kloppen. 
Meng de dressing met de noten en groenten. 

Kikkererwtensalade

Dit gerecht kun je warm eten bij een groente- of lamstoofschoten, maar is ook heerlijk om koud te eten op een warme zomerdag bij een groentesalade.

Ingredienten voor 4 personen: 

* 500 gr. gekookte kikkererwten
* 2 uien in halve ringen gesneden
* 3 el olijfolie
* 1 el gerookte paprika
* 1/2 el komijn
* peper en zout
* schil van 1 citroen, geraspt
* sap van een halve citroen

Werkwijze:

* Bak de uien op een zacht vuurtje aan in 1 el olie tot ze gaar zijn. 
* Voeg dan de paprika en komijn toe en bak mee tot ze gaan geuren
* Voeg dan de kikkererwten toe en verwarm mee.
* Haal van het vuur en meng de citroenschil, citroensap en resterende olijfolie erdoor
* Peper en zout naar smaak toevoegen

Salade decomposee

De titel betekend niet meer en niet minder dan een uit elkaar gehaalde salade. Je doet alle ingredienten in schaaltjes en serveert dit. Iedereen kan dan zijn eigen salade samenstellen. Dit recept kun je gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Dit is een vegetarische variant, maar je kunt er ook vis of kip bij serveren. 
Heerlijk voor een warme zomeravond

Ingredienten voor 4 personen:

* 500 gr gekookte kikkererwten met gehakt basilicum en munt
* blok feta
* rode ui in dunne ringen
* groene blaadjes sla of spinazie
* radijsjes in plakjes
* 6 tomaten in kwarten
* handvol zwarte olijven
* pepertje in dunne plakjes ( haal de zaadjes eruit als je niet te pittig wilt)
* tahinsaus ( zie bij sausjes)
* optioneel: brood

Dressing van: 
* 3 el olie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* peper en zout

Doe alle ingredienten in schaaltjes en serveer met bijvoorbeeld brood

Salade met zomergroenten

Zoals ik dat vaak doe, is dit weer een recept waar je je eigen invulling aan kunt geven. Als er verse erwtjes op de markt zijn smaken die er heerlijk bij. Gegrilde courgette kan etc. Gebruik je fantasie. 
Samen met gegrilde Haloumi of kip en brood heb je een heerlijke maaltijd salade. 

Ingredienten voor 4 personen:

* 1 pond sperziebonen
* 1 venkelknol
* 1 kg tuinbonen ( of 1 pond uit de diepvries)
* 1 pond groene asperges
* 250 gr groene sla

Voor de dressing:

* 3 el olijfolie
* 1 el ciderazijn
* peper en zout

Werkwijze: 

* Punt de boontjes en stoom of kook ze gaar
* Schil de venkel en haal de onderkant eraf. Snij in vieren en haal het hart eruit
* Leg de venkel op een hete grillplaat en grill ze gaar. 
* Dop de tuinbonen en stoom of kook ze in 3 minuten gaar. Laat afkoelen en dop ze nog een keer
* Haal de onderkant van de asperges en schil nog een stukje van de stuggen onderkant
* Grill de asperges in 5 minuten gaar op de grillplaat. Snij ze in grove stukken.
* Meng alle ingredienten ( behalve de slablaadjes) met de dressing als ze nog warm zijn, dan nemen ze de smaken goed op.
* Voeg de slablaadjes op het laatst toe

Oosterse salade

Dit is voor mijn doen een ongebruikelijke salade. Ik kook niet zo vaak Oosters, maar dit is een heerlijk fris recept. Als je niet van gember houdt, kun je er wat minder door doen. Ik zou het niet helemaal weglaten, omdat het wel pit geeft aan de salade.
Ik maak deze salade op de mandoline, zo krijg je de ingredienten mooi dun en in dezelfde afmetingen. 

Ingrdienten voor 4 personen:

* vruchtvlees van een halve kokosnoot
* 1 mango
* 1 komkommer
* 6 worteltjes of 1 winterpeen
* 5 gr gemberwortel
* 1 rode peper
* 1 tl sesamolie
* 1 el rijstazijn

Werkwijze:

* Schil de komkommer, snij hem in de lengte door en verwijder met een theelepeltje de zaden
* Schil de wortel, gember en mango
* Maak de kokosnoot open en haal het vruchtvlees eruit
* Schaaf alles op de mandoline op de grove stand
* Snipper de peper in dunne ringen. Haal de pitjes eruit als je iet te pittig wilt
* Meng alles met de sesamolie en rijstazijn. 

Salade met vis en croutons

Voor deze salade kun je allerlei soorten sla gebruiken. Ik heb zeekraal toegevoegd omdat ik het zilte ervan lekker vind bij de vis.Laat het gerust weg als je er niet van houdt.

Voor de croutons kun je oud brood gebruiken, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen

De whiskey cocktail saus is een aangepaste, magere versie

Ingedienten voor 4 personen:

* 1 krop sla
* 150 gr. zeekraal
* 2 avocado's
* 1 winterpeen
* 1 komkommer
* 250 gr. garnalen
* 250 gr. gerookte vis
* 1 citroen

Voor de dressing:
* 2 el olijfolie
* 1/2 el citroensap
* peper en zout

Voor de croutons: 

* Verwarm de oven voor op 200 gr. C
* Snij een paar plakken brood in grove stukken.
* Hussel met een beetje olijfolie 
* Leg op een bakplaat en laat de croutons bruin en knapperig bakken in 15-20 minuten

Voor de whiskey cocktailsaus:

* 3 el biogarde of dikke yoghurt
* 2 el halvanaise
* 1 tl ketchup
* 1/2 el whiskey
* peper en zout

Werkwijze: 

* Maak de groenten schoon
* Snij de wortel in dunne plakjes en kook deze in een paar minuten gaar
* Schil de komkommer en snij hem in dunne plakjes
* Haal de avocado's uit de schil en snij ze in plakjes. Hussel ze met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden
* Maak de dressing en mix dit door de sla en de zeekraal

* Schik alle groenten en vis op een bord. 
* Schep de whiskey cocktailsaus over de garnalen.
* Garneer het geheel met de croutons en partjes citroen

Eenvoudige maaltijdsalade

Heb je geen zin om een uitgebreide maaltijd te koken? Dan is dit, naast de Griekse salade een heerlijke maaltijdsalade. Doe er wat brood bij en klaar is kees. Je kunt er ook goed alle restjes die hebt goed in verwerken. 
Ook voor dit recept geldt: gebruik je fantasie en je voorraadkast. 
Voor de vegetariers: laat de vleeswaren weg en vervang die door een lekkere kaas. Ik vind schilfers parmesaanse kaas erg lekker. 

Ingredienten voor 2 personen: 

* royale handvol groene salade of spinazie
* 4 tomaten
* 1 komkommer
* 1 ons parmaham
* 2 gekookte eieren

Voor de dressing: 
* peper en zout
* 3 el olie
* 1 el ciderazijn
* 1 tl mosterd

Werkwijze: 

* Schil de komkommers en snij ze over de lengte door. Haal met een lepeltje de zaadjes eruit
* Snij de komkommer in plakjes
* Was de sla en droog ze goed
* Was de tomaten en snij ze in vieren. Haal de steelaanzet en de zaadjes eruit. 
* Pel de eieren
* Schik alles op de borden en besprenkel met de dressing. 

Lekker met brood of frites

Groene salade

Een heerlijke salade met groene asperges. Als het asperge seizoen voorbij is, kun je ze vervangen door peultjes. 
Je maakt er in een handomdraai een maaltijdsalade van door er een proteine bij te geven zoals kaas, ei, kip of zalm. 

Ingredienten voor 4 personen: 

* 150 gr groene sla
* 500 gr spercieboontjes
* 750 groene asperges
* 200 gr. erwtjes ( het liefst vers)
* 1 courgette

Voor de dressing: 


* rasp van 1 limoen
* sap van een 1/2 limoen
* 3-4 el olijfolie
* peper en zout
* handvol groene olijven

Werkwijze: 

* Punt de boontjes en kook ze gaar in 20 minuten
* Haal de onderste kant van de asperges door ze te buigen. Ze buigen dan op het punt waar het houterig wordt
* Verhit de grillpan
* Was de courgette, snij hem in plakjes en grill deze aanbeide kanten gaar
* Grill de asperges tot ze beetgaar zijn en snij ze in grove stukken
* Kook de erwtjes in een beetje water in en paar minuten gaar
* Klop de dressing en meng dit door de groenten en olijven behalve de sla
* Meng de sla er vlak voor het serveren door. 

Griekse salade

Dit is een gouwe ouwe. Hij is niet voor niets zo populair. Ik maak hem al jaren, maar vind hem nog altijd heerlijk. Vooral op een warme zomerdag als je geen zin in koken hebt. Voorwaarde is wel dat je lekkere ingredienten hebt. De tomaten moeten echt rijp en lekker zoet zijn. 

Ingredienten voor 2 personen: 

* 4 rijpe tomaten
* 1 rode paprika
* 1 komkommer
* royale handvol zwarte olijven
* 1 rode ui
* stuk feta van 200 gram
* oregano

Voor de dressing: 

* 4 el olijfolie
* 1 el citroensap
* peper en zout

Werkwijze:

* Was de tomaten en snij ze in kwarten
* Schil de komkommer, snij doormidden in de lengte en haal met een lepeltje de zaadjes eruit
* Snij de komkommer in stukjes
* Was de paprika, snij doormidden en haal de zaadjes eruit. Snij in reepjes
* Schil de rode ui en snij hem in doormidden. Snij hem dan in flinterdunne halve ringen
* Snij de feta in blokjes
* Meng de salade.
* Klop de dressing en sprenkel die over de salade
* Strooi er dan de oregano en olijven over. 

Zomerse groentesalade met boekweit en Halloumi

Ik vind boekweit heerlijk omdat het een uitgesproken smaak heeft. Je kunt ook rijst of gort nemen. 

Daarnaast is Haloumi echt heel fijn om in je koelkast te hebben. Het is lang houdbaar en maakt van heel veel schotels en salades net even iets extra's

Ingredienten voor 4 personen:

* 150 gr ongekookte boekweit
* 300 gr spercieboontjes
* 1/2 bloemkool
* 250 gr groene asperges
* 200 gr doperwten
* 1 bosje radijs
* 2 kleine kropjes gem sla
* 2 pakjes Haloumi kaas

Voor de dressing: 

* 5 el olijfolie
* 1.5 el citroensap
* peper en zout

Werkwijze: 

* Verwarm de oven voor op 200 gr. C
* Was de groenten voor het bereiden
* Kook de boekweit in ruim kokend water in 15 minuten gaar. Niet roeren, dan wordt het prut
* Giet af in een zeef
* Punt de spercieboontjes en kook gaar in 20 minuten
* Haal van de asperges de onderkant af en schil ze
* Snij de stronken van de bloemkool en verdeel in roosjes
* Besprenkel de bloemkool met wat olie en rooster gaar in de oven in ongeveer 20 minuten
* Verhit de grillplaat en grill de asperges beetgaar
* Haal de radijsjes van de bos en haal de onderkanten eraf
* Haal de buitenste blaadjes van de sla en was ze
* Snij de kropjes doormidden en grill even in de grillpan
* Stoom de doperwtjes gaar.
* Klop een dressing en meng dit met alle ingredienten door elkaar
* Snij de Haloumi in plakken en grill ze . Leg deze op de sla

Vegetarische noedelsalade

Deze salade heb ik gemaakt met tofu en ei.Als je liever wel vlees hebt, kun je dit vervangen door kip of zalm

Ingredienten voor 2 personen: 

* blokje tofu van 250 gram
* 250 gr. spercieboontjes
* 250 gr. verschillende soorten sla
* 150 gr. noedels
* 5 takjes munt
* 1 rode peper
* 5 lenteuitjes

Voor de dressing:

* 1 vingerkootje gember
* 1 el zoute ketjap
* 1 el citroensap
* 1 tl sesamolie

Voor de marinade: 

* 2 el zoute ketjap
* 1/2 tl cayennepeper
* 1 tl 5 kruidenpoeder

Werkwijze: 

* Snij de plak tofu doormidden en snij ze dan in reepjes
* Maak de marinade en leg hier de tofu in. Laat dit een uur intrekken, mag langer
* Maak de dressing; rasp hiervoor de gember
* Punt de boontjes en kook ze beetgaar
* Snij de onderkant van de lenteui en haal de lelijke stengels eraf. Was en snij in ringen
* Verwarm de grillplaat tot heet en grill hierop de tofu
* Kook de eieren gaar en pel ze
* Was de sla, droog ze en hou even apart.Snipper de munt hierdoor
* Snij de peper in dunne ringen. Zonder zaadjes als je minder pit wilt
* Kook de noedels volgens de aanwijzingen
* Meng de groenten met de dressing. Verdeel over de borden
* Doe er dan de noedels, ei en tofu bij
* Besprenkel eventueel met wat zoute ketjap

Eenvoudige driekleuren salade

Voor de vegetarische variant kun je de rauwe ham vervangen door snippers geschaafde oude kaas. Het gaat erom dat je een zoute toets geeft aan het gerecht. 

Ingredienten voor 4 personen:

* krop romaine sla
* bol mozzarella
* 2 avocado's
* 6 tomaten
* 8 plakken serano- of parmaham

Voor de dressing: 
* 3 el olijfolie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* peper en zout

Werkwijze: 

* Verwarm de oven voor op 200 gr. C
* Snij de tomaten doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven op een plaat. 
* Bestrooi de tomaten met wat zout en rooster ze in de oven tot ze bruin zijn aan de bovenkant
* Was de sla en scheur hem in stukjes en schik op de borden
* Haal de avocado uit de schil en snij ze in plakjes. Hussel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen
* Snij de mozzarella in plakjes
* Klop de dressing
* Schik alle ingredienten op het bord en druppel er de dressing over

Winterse salade met selderij en pijnboompitten

Dit is een echte winterse salade. Hij is lekker, eenvoudig en goedkoop. 

Ingredienten voor 2 personen: 

* 1/3 selderijknol
* 1 appel
* 50 gr pijnboompitten 
* 2 el magere mayonaise
* 1 el biogarde yoghurt
* 2 tl citroensap
* peper en zout

Werkwijze:

* Schil de selderijknol en snij hem in dunne reepjes
* Stoom ze in 5 minuten beetgaar.Laat afkoelen en uitstomen
* Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij ze in dezelfde vorm als de selderijknol, hussel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen
* Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan
* Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, peper en zout. 
* Roer de dressing door de selderij, appel en pijnboompitten. 

Zomerse maaltijdsalade met gegrilde groenten

Dit is een salade waar je goed mee kunt varieren. In het voorjaar kun je asperges gebruiken, maar later kun je ze goed vervangen door boontjes. De gegrillde citroenen geven er een heerlijke twist aan. 

Ingredienten voor 2 personen: 

* 100 gr peultjes
* 1 courgette
* 1 blikje bonen (witte, borlotti of wat je lekker vindt)
* 3 ons sperciebonen
* 4 lenteuitjes
* 2 eieren
*1 citroen
* olijfolie
* Peper en zout

Wekwijze:

* Punt de boontjes en kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten
* Punt de peultjes, haal eventuele draden af.Kook ze gaar in 8 minuten
* Haal de onderkant van de lenteui, was ze en snij ze in ringetjes
* Verhit de grillplaat tot gloeiend
* Was de courgette en snij in plakjes van ongeveer een halve centimeter
* Grill de courgetteplakjes aan beide kanten tot ze beetgaar zijn
* Snij de citroen in 8 stukjes en grill deze.
* Laat de bonen uit blik uitlekken
* Meng alle groenten door elkaar met wat olie en een kneepje citroensap, peper en zout
* Serveer de rest van de citroenschijfjes bij de salade

Bietensalade

Veel mensen vinden bietjes niet lekker omdat er een grondsmaak aan zit. Dit is een lekkere methode, waarbij er geen grondsmaak aan de bietjes komt. 
Neem voor dit recept geen dure balsamico. Dat is zonde, want je proeft het niet. 

Ingedienten voor 4 personen: 

* 600 gr. rode bieten
* 1 ons feta
* 2 royale handen pompoenpitten
* blikje mais
* 2 el balsamico azijn

Werkwijze:

* Verhit de oven voor op 200 gr.
* Vouw van dubbele lagen aluminiumfolie een zak waar de bietenblokjes ingaan met de balsomico azijn
* Schil de bieten en snij ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter
* Vouw de zak goed dicht en zet 40 minuten in de oven. 
* Snij de zak open en laat uitdampen
* rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan
* Meng alle ingredienten met een scheutje olie

Verrassende bloemkoolsalade

Bloemkool heeft een wat saaie uitstraling. Onterecht, want je kunt er heerlijke gerechten mee maken, zoals deze maaltijdsalade. Lekker, verrassend, en heerlijk voor een zomeravond. Nog lekkerder met een glas Cava of witte wijn

Ingredienten: 

* 1 bloemkool
* 1 rode ui
* 5 zongedroogde tomaatjes
* handvol zwarte olijven, pitten eruit
* handvol groene olijven, pitten eruit
* 1 ons pijnboompitten
* 3 aardappelen
* 2 eieren,
* 2 el kappertjes

Voor de dressing:

* 3 el olijfolie
* 1 el citroensap
* 1 tl mosterd
* peper en zout

Werkwijze: 

* Snij de bloemkool in roostjes en stoom ze beetgaar in ongeveer 10 minuten
* Schil de aardappelen, snij ze in partjes en kook ze gaar
* Kook de eieren gaar en pel ze en snij in kwarten
* Hak de olijven grof
* Snipper de ui heel erg fijn
* snij de tomaatjes fijn
* Hak de kappertjes
* Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

*Klop de dressing en vermeng die met de bloemkool en aardappels als ze nog warm zijn.
* Als ze afgekoeld zijn, meng er dan de rest van de ingredienten door

Groene maaltijdslade

Deze groene salade kun je aanvullen/ veranderen met groenten uit het seizoen. 

Ingredienten voor 2 personen: 

* Stronkje broccoli
* 2 preien
* 2-3 handenvol erwtjes ( als ze er vers zijn is dit aanbevolen)

Voor de dressing:

* 3 el olijfolie
* likje mosterd
* 1 el ciderazijn
* peper en zout

Werkwijze:

* Verdeel de broccoli in roosjes en was ze grondig
* Verhit de grillpan op een hoogvuur
* haal de uiteinden, het donker groene blad en het buitenste blad van de prei
* Snij de prei in stukken van ongeveer 3 cm
* Grill de broccoli en prei in de grillpan tot beetgaar
* Stoom de erwtjes boven kokend water
* Klop de dressing en vermeng dit met de groenten. 

<p>Ook al wil het niet echt zomeren, ik heb toch behoefte aan licht eten. Ik ben de zware winterkost zat, en het saaie weer ook. Het wordt tijd om lekker buiten te zitten met een lichte salade en een lekker glaasje gekoelde witte wijn. <br /><br />Ingredi&euml;nten:<br />1 bosje groene asperges<br />1 courgette<br />250 gr gedopte tuinbonen ( diepvries kan prima )<br />stronkje broccoli<br />4 eieren<br />peper en zout<br />olie en azijn<br /><br />Werkwijze:<br />Maak een vinaigrette van 3 delen olie, 1 deel azijn, peper en zout. Schudt telkens als er een groente klaar is deze door de vinaigrette. Als de groenten nog warm zijn nemen ze de smaken van de vinaigrette gemakkelijker op. <br />Snij de broccoli in roosjes en stoom ze gaar. Snij de onderkant van de asperges en schil de onderste 5 cm. Stoom ze gaar. Stoom de tuinbonen gaar.<br />Verhit de grillpan en snij de courgette in plakjes. Grill de courgette. Kook de eieren en snij in vieren. Doe dit door de salade.<br /><br />Voor gevorderden: maak dit eens met gepocheerde eieren. <br /><br />Als je wat over houdt, neem je dit de volgende dag mee als lunch.</p>

Ratatouille salade

Dit is van oorsprong een warme groentenschotel, maar ik vind het in de zomer lekker om koud te eten. 

Ingredienten voor 4 personen: 
* 1 aubergine
* 1 courgette
* 1 rode ui
* 1 rode paprika
* 1 gele paprika
* 1 venkel

Voor de dressing: 

* 3 el olijfolie
* 1 el citroensap
* peper en zout

Werkwijze: 

* Verhit de grillplaat op een hoge vlam
* Was alle groenten
* Snij de courgette en paprika in plakjes
* Haal de steel en de zaadlijsten en pitjes uit de paprika's
* Schil de rode ui en snij hem in dunne ringen
* Haal de stronken , onderkant en het harde hart van de venkel en was hem
* Snij de venkel in dunne plakken.
* Grill alle groenten op de grillplaat
* Klop de dressing en schep de nog warme groenten hierdoor. 
* Laat afkoelen voor het serveren. 

Ellen's witlofsalade

Het recept voor deze witlofsalade heb ik van mijn vriending Ellen. Ik maak hem al jaren en het verveelt mij nog steeds niet. Het smaakt heerlijk bij kip en brood. 

Ingredienten: 

* 3-4 stronkjes witlof
* 300 gr rode bietjes, vers of uit een potje
* 3 gekookte eieren
* +/- 100 gr pittige kaas in blokjes
* rode ui fijn gesnipperd
* 2 el mayo
* peper en zout

Werkwijze:

* Was de witlof en haal de lelijke buitenste bladen eraf
* Snij het  kontje eraf en snij doormidden
* Haal het bittere hart eruit
* Snij de witlof horizontaal in stukjes. Ik maak ze niet te fijn omdat ik de " bite" lekker vindt
* Snij de ei in plakjes 
* Meng alle ingredienten goed door elkaar

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet t...

30.12 | 22:14

Hoi Dicky, Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep ...

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback ...

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoe...