Startpagina

Margarita

Dit is al jaren mijn favoriete drankje! Ik heb hem in allerlei varianten gehad en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de volgende het lekkerst vind.

Voor een perfecte Margarita moet het glas een zoutrandje hebben. Hiervoor doe je citroensap (of limoensap) op een schoteltje, op een ander schoteltje strooi je zout. Doop de bovenkant van het glas eerst in het citroensap en dan in het zout. Zo krijg je een perfect zoutrandje. Het werkt niet om je glas in water te dopen, want dan lost het zout op.

Nog een tip: voor geschaafd ijs: ijsblokjes in een theedoek doen en er gewoon hard op meppen met een deegroller.

Gebruik tequila van de blauwe Agave. Deze tip kreeg ik van de barman van Wahaca

Ingredienten: 
* 2 delen witte tequilla
* 3/4 deel cointreau/ triple sec
* 3/4 deel limoensap
* geschaafd ijs.
* Doe alle ingredienten in een shaker en schudt goed. Giet dan alles in een glas met een zout randje en: genieten maar.

Warme Cider

Dit is de Engelse variant op de gluhwijn. Ik vind dit zelf lekkerder omdat het lichter is en veel frisser. Het is echt een drankje voor de koude dagen.
Ik voeg zelf geen suiker toe, omdat ik dit minder lekker vind. Maar doe er gerust wat suiker of honig door als je dit lekker vindt

Tip: gebruik goede, droge cider. Geen Jills of Apple Bandit. Die soorten zijn - in mijn ogen- veel te zoet.

Ingedienten:
* 1 fles van 750 cc cider
* 2 kaneelstokjes doormidden gebroken
* 10-15 jeneverbessen
* 2 steranijs
* 3 kruidnagels
* schil van 1 sinaasappel en sap van 1/2 sinaasappel
* schil van 1 mandarijn en sap van 1 mandarijn
* optioneel: honing of basterdsuiker

Werkwijze:
* Doe de cider in een pan en breng tegen de kook aan. 
* Schil met een dunschiller de schil van de vruchten in dunne plakjes, zodat er geen wit aan zit. 
* Doe dit samen met het sap en de kruiden in de cider. 
* Verwarm alles en laat tegen de kook aan zeker een uur trekken. Langer mag ook
* Schenk door een zeefje in een glas/ mok

Voor kinderen: gebruik appelsap. Wees dan voorzichtig met de suiker, want dit is al zoet. 

Cold Brew

Voor de koffie liefhebbers is dit een fijn recept voor de hete dagen als je wel zin in koffie hebt, maar ook zin in een koud drankje. 
Dit smaakt echt anders dan je koffie te laten afkoelen en dat met een ijsklontje drinken. Dan smaakt de koffie bitter. Met deze methode smaakt de koffie veel zachter; zelfs een beetje zoet. 

Het is handig om een flinke portie te maken, want je kunt hem gerust 3 dagen in de koelkast bewaren. 

Neem voor deze koffie een grove maling. Maal je zelf je koffie, zet hem dan op de grofste stand. Koop je de koffie gemalen, koop dan grove maling. 

Ik gebruik als verhouding: 1 eenheid koffie op 5 eenheden water. Je kunt dit met een maatbeker of kopje afmeten. Experimenteer vooral met de verhouding tot je het zelf het lekkerst vindt. 
Roer het goed door elkaar. Dit kan in een pot of een fles. Ik doe het in een wekfles. 
Laat 24 uur staan en schudt of roer af en toe om. 

Na 24 uur zeef je eerst de koffie en dan nog door een filter. 

Klaar is je koffie. Lekker met een ijsblokje.

Cold Latte

Hierbij een koel recept voor een Cold Latte. Een lekkere koude koffie met melk voor de warme dagen. 

Het is eenvoudig te maken. Het lekkerst is als je wel espresso kunt zetten. Dit hoefr niet in een dure machine; koffie uit een espressopotje op het gas is prima. 
Als je het niet zo nauw neemt kun je ook de zakjes espresso gebruiken. 


Zet/ maak espresso.
Doe melk en ijsblokjes in een beker met deksel of shaker. Een plastic bakje dat je kunt afsluiten is ook prima. Schud dit goed, zodat je goede koude schuim krijgt van je melk.
Giet dit over je afgekoelde espresso. 

Limoncello

Er zijn veel recepten voor limoncello. Je moet kiezen wat je het lekkerst vindt. Ik vind deze het lekkerst, maar dat ik ook een beetje gekleurd door herinneringen, zoals alle smaken.
Mijn nichtje Rebekka nam voor mij uit Italie een paar flessen alcohol 95% mee. Dit is daar gewoon te koop in de supermarkt. Van dat kadootje heb ik limoncello gemaakt naar dit recept. 

Het is heerlijk om zelf te drinken, maar als je er (kleine) flesjes mee vult heb je een leuk kadootje. 

Ingredienten:
* 6 biologische citroenen ( je gebruikt de schil, dus daar wil je geen gifstoffen in hebben)
* 450 gr suiker
* 1 liter alcohol minimaal 90%

Werkwijze
* Was de citroenen grondig
* Schil met een dunschiller de citroenen. Zorg dat je alleen de schil meeneemt en niet het wit. Dit smaakt bitter.
* Doe de citroenschil samen met de alcohol in een afgesloten pot en zet donker weg. Dit kan ook door de pot in aluminiumfolie te wikkelen
* Laat dit ongeveer 4 weken staan.
* Breng dan 2 liter water aan de kook en los daar de suiker in op.
* Zeef de alcohol en voeg dit toe aan het suikerwater.

Je hebt nu 3 liter overheerlijke limoncello! Doe dit in flessen en drink op of geef ze kado

Nieuwe reacties

31.12 | 14:17

Succes Anne-Marie. Ik hoor het altijd graag als een recept lastig is of niet t...

30.12 | 22:14

Hoi Dicky, Ga morgen je courgette doperwten contactpoli soep ...

11.12 | 19:39

Dag Karin, bedankt! Wat een fijn compliment. Ik hoor graag feedback ...

10.12 | 17:14

Ha Dicky, ik had verwacht bij jou een spannende championnensoe...